Finnboat Floating Show brengt verrassend nieuws

Gepost 2014/06/17

Finnboat, simpel gezegd de Finse HISWA, organiseert  iedere twee jaar een uniek evenement voor het internationale watersportjournaille. Tijdens deze strak georganiseerde gebeurtenis toont de Finse bootindustrie haar nieuwste producten; gedurende drie dagen kunnen zo'n 30 verschillende boten worden getest in de directe omgeving van Nagu Nauvo, gelegen in de wonderschone archipel ten westen van Helsinki. Finnboat biedt de mogelijkheid om vooraf via het internet een keuze te maken met welke boten zal worden gevaren. Per dag staan gemiddeld 7 'legs' van elk drie kwartier op het programma, waarbij telkens op zee van boot wordt gewisseld. Dit geschiedt gedisciplineerd en bijna op de minuut nauwkeurig. Finnboat Floating Show kent haar gelijke niet, zo is de stellige mening van de journalisten. Het evenement is bovendien uniek omdat de deelnemende producenten respectvol met elkaar omgaan en buiten het officiële programma ook met elkaars producten varen.

Voor ons journalisten is de Finnboat Floating Show een grote uitdaging; het is immers van het grootste belang direct op een of andere manier vast te leggen wat de ervaringen per boot zijn. Doe je dit niet, dan weet je al snel niet meer wat de specifieke eigenschappen waren van boot 2 of boot 4. Daarnaast is het evenement een ware uitputtingsslag voor het fysiek vanwege de constant hoge snelheden. De snelste boot die uw redacteur mocht varen was de Buster Magnum M5 met 350 Yamaha pk's aan de spiegel. Maar liefst 57.9 knopen op het log! De 2014-editie van de Finnboat Floating Show telde tal van verrassingen, waarvan de naamsverandering van het gerenommeerde Minor in Sargo toch wel een van de meest opvallende is. Thomas Sarins van Sarins Boats maakte het grote nieuws bekend tijdens het welkomstdiner op 9 juni jl.

Niets ten nadele van merken als Buster, Yamarin, Nord Star Suvi of AMT, een tweetal merken viel op vanwege een bijzonderheid. Een daarvan is een product van Juha Snell Oy, de Faster 635 CC. Deze slechts 6,35 meter lange, aluminium center consoleboot is voorzien van een grote laadklep over de gehele breedte van de boeg. Dankzij deze voorziening kunnen de grootste voorwerpen gemakkelijk aan of van boord worden gebracht, tot complete quads aan toe. Ideaal voor de gemiddelde Fin die gewend is om complete huisraad of bouwmateriaal naar het 'summer cottage' te vervoeren. Tot onze grote verrassing beschikt dit werkpaard ook nog eens over ongekend goede vaareigenschappen.

 

Van compleet andere orde is de door In Time Yachts Oy op de markt gebrachte Sailjet 40. Dit 40-voets zeiljacht is voorzien van twee giekloze koolstof masten van elk 12,5 meter die desgewenst met behulp van een targabeugel gemakkelijk kunnen worden gestreken. Maar de grootste verrassing is te vinden in de motorkamer, waar op verzoek van de opdrachtgever een 280 pk sterke Steyr diesel is gemonteerd. In combinatie met een speciaal ontwikkelde vierblads klapschroef kan hiermee een topsnelheid worden bereikt van een kleine 20 knopen. De acceleratie is dermate indrukwekkend dat je er zelfs achter kunt waterskiën. Toegegeven, de Sailjet 40 is op zijn zachtst gezegd een bijzondere verschijning, maar blijkt ook onder zeil best leuk te presteren. 9,1 knoop onder alleen gennaker is immers niet slecht. Ontwerper Karl-Johan Stråhlmann (o.a. bekend van de snelle Finngulf's) kreeg de bizarre opdracht om een zeiljacht te tekenen dat definitief zou afrekenen met de onzekerheid van windstiltes en beperkt beschikbare vrije tijd. Daarin is hij zonder meer geslaagd.

Al met al stond Finnboat Floating Show weer garant voor veel nieuws. Het evenement werd traditioneel afgesloten met een spetterend optreden van de Finnboat Spiritual Band, een gelegenheidsformatie bestaande uit deelnemende journalisten onder leiding van Hans Papenburg (Motorboot) op altsax.

UA-50638927-1